Îngrijirea tenului ar trebui să constituie o prioritate indiferent de anotimp. Întrucât sezonul rece poate reprezenta de cele mai multe ori o provocare pentru piele, este necesar să recurgem constant la diverse tipuri de tratamente care să o protejeze cu blândețe și să îi confere totodată un plus de vitalitate.
Hidratarea este un element-cheie indiferent de anotimp, însă atenția acordată pielii sporește cu precădere în sezonul rece, când condițiile nefavorabile intensifică senzația de piele uscată, putând chiar cauza sângerări sau crăpături.
În timpul sezonului rece, pielea necesită un surplus de atenție, iar astfel tot ceea ce implică o protecție globală a corpului constituie o măsură bine-venită pentru contracararea vântului puternic sau a temperaturilor scăzute.
Pe lângă o hidratare corespunzătoare prin aportul zilnic de lichide, o dietă sănătoasă și sport practicat cu regularitate, pielea necesită și un tratament adecvat tipologiei sale.
Înainte de a întreprinde însă orice acțiune la nivelul pielii, cel mai important lucru este să ne cunoaștem propriul organism, cu sensibilitățile și particularitățile sale. Ritualul de îngrijire al fiecăruia este unic, după cum sunt și trăsăturile distinctive ale pielii.
Pentru diagnosticarea corectă a tipologiei de ten uscat, gras sau mixt, de exemplu, este indicată o vizită la medicul specialist pentru a stabili împreună cel mai bun plan de tratament.
Există totuși anumite acțiuni la care putem recurge pentru a întreține echilibrul organismului pe o durată cât mai îndelungată. Potrivit centrului medical academic american Mayo, câteva dintre opțiunile care ne ajută să conferim pielii un aspect cât mai mătăsos ar fi utilizarea unor produse fara alcool în contact cu pielea.
Acidul lactic care asigură un echilibru al pH-ului pielii. Masajele faciale cu uleiuri și aplicarea unei creme cu factor de protecție ridicat sunt câteva mici actiuni la care putem recurge pentru a ne menține pielea sănătoasă în timpul sezonului rece.
O combinație echilibrată de vitamine și uleiuri poate revitaliza orice tip de piele, iar cremele protectoare de zi previn uscăciunea pielii prin protecția împotriva factorilor de stres ai mediului.
În egală măsură, pentru a asigura o hidratare profundă și continuă a tenului pe tot parcursul zilei, crema reparatoare de noapte amplifică aspectul odihnit și întinerit al pielii, intensificându-i elasticitatea prin acțiunea reparatoare. Este importantă menținerea unei bariere de protecție continuă, cu precădere în sezonul rece, când probabilitatea de a ne confrunta cu țesuturi descuamate este mai mare.
Extractul de ceai verde are efecte antibacteriene dovedite de studii științifice și eficiente în tratamentul acneei sau al mătreții. Proprietățile măștilor faciale cu nămol vin, de asemenea, în ajutor, prin aportul de elemente anti-oxidante și diverse uleiuri care au rolul de a restaura textura pielii.
Una din cele mai întâlnite metode de tratament pentru tenul acneic, validată de cercetări medicale, este utilizarea nămolului sapropelic in unor măști faciale cu o frecvență de 2-4 ori pe săptămâna. În acest sens, masca facială cu nămol din Marea Moartă beneficiază de un conținut ridicat de minerale care contribuie la refacerea pielii afectate de probleme, printre care s-ar enumera acneea, eczemele sau dermatita.