Acneea reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii, iar primele recomandări implică o vizită la medicul dermatolog care va stabili un tratament adecvat tipului de piele.
Deși în mod uzual parcursul tratamentului pentru tenul acneic este unul științific, în baza unor indicații medicale, anumite tratamente naturale pot ameliora leziunile provocate de acnee. Aloe vera, mierea, ceaiul verde, dar și produsele pe bază de nămol precum și alte creme cu proprietățile unui scrub facial sunt doar câteva dintre acestea. Rezultatele științifice îmbucurătoare ale acestor tratamente confirmă capacitatea lor de a menține sub control acneea ușoară și moderată.
Aloe Vera
Cauzele acneei variază de la stres și istoric familial la produse cosmetice agresive sau nepotrivite pentru tipul de piele. Excesul de sebum, fluctuații hormonale sau alte aspecte de ordin medical sunt elemente adiționale care determină apariția acneei.
Proprietățile antibacteriene ale plantei de aloe vera calmează și hidratează țesuturile. Studiile indică faptul că cei cu tenul acneic au observat îmbunătățiri considerabile după utilizarea sa timp de câteva săptămâni. Mai mult, întrebuințarea substanțelor cu aloe vera asigură tratamentul eficient al leziunilor inflamatorii ale pielii.
Ceaiul verde
Beneficiile ceaiului verde aspra organismului cunosc o tradiție îndelungată. Acest remediu este folosit atât pentru diverse aspecte estetice. Acestea numara reducerea țesutul adipos sau conservarea sănătății celulare a pielii prin intermediul proprietăților anti-oxidante. Este cunoscut si pentru stimularea metabolismului sau reducerea anxietății. Împreună cu o dietă sănătoasă și echilibrată, ceaiul verde este un aliat în lupta pentru eliminarea excesului de sebum care duce la apariția acneei. Acesta poate fi consumat atât sub formă de extract, cât și ca ceai – opțiune care se dovedește a fi mai accesibilă.
Mierea
Proprietățile mierii pentru starea de sănătate a organismului nu mai constituie un secret pentru nimeni. De-a lungul timpului, medicina tradițională a pus accent pe beneficiile mierii pentru o gamă largă de afecțiuni ale pielii, printre ele figurând psoriazisul sau dermatita atopică. Folosită individual sau în diverse combinații cu plante sau substanțe, mierea are un efect anti-microbian și anti-inflamator pentru tenul acneic. Aceasta îndepărtează celulele moarte și praful, conferind pielii un aspect suplu si mătăsos.
O altă opțiune de tratament natural pentru tenul acneic o constituie tratamentele faciale cu nămol, cu precădere măștile cu nămol natural din Marea Moartă. Proprietățile antioxidante ale acestora contribuie la eliminarea excesului de sebum. Nămolul din Marea Moartă sprijină tratamentul blând al bolilor topice prin revitalizarea pielii și prin aportul considerabil de minerale. Masca facială cu nămol are astfel o acțiune de purificare prin îndepărtarea prafului și a toxinelor acumulate peste zi, soluționând problema porilor blocați. Studiile științifice indică faptul că acest tip de nămol are un efect benefic asupra pielii prin absorbția excesului de ulei și creșterea nivelului de magneziu.
Acneea constituie o afecțiune care implică atât valențe medicale, cât și aspecte care țin de latura psiho-emoțională a individului.
Există diverse activități și tratamente pe care le putem efectua acasă precum yoga sau băi cu diverse arome și săruri. În plus, pentru a răsfăța fiecare parte a corpului, se poate opta pentru nămolul terapeutic pentru corp La Cure, a cărui compoziție bogată în săruri și minerale asigură deopotrivă hidratare și fermitate, cu efecte în tratarea afecțiunilor topice ale pielii.
Utilizarea regulată a acestui produs va reduce simptomele asociate bolilor de piele, eliminând punctele negre și asigurând pielii un aspect întinerit. Îndepărtarea delicată a celulelor moarte și acțiunea hidratantă sunt alte două beneficii demne de menționat.
Desigur, tratamentul complex al acneei implică de regulă și anumite modificări ale stilului de viață. Dieta, exercițiile fizice, hidratarea corectă, somnul de calitate, reducerea anxietății prin meditație sau alte tehnici constituie aspecte care merită de asemenea atenție în abordarea la nivel macro a tipologiei tenului acneic.
Usturoiul, uleiul de cocos, uleiul din arborele de ceai, extractul de rozmarin, uleiul de jojoba sau echinaceea reprezintă alte remedii naturale pentru tenul acneic.
Acțiunea lor reparatorie, antibacteriană și anti-inflamatorie a fost confirmată de-a lungul timpului de numeroase studii științifice care plasează în centrul atenției diferite tipuri de probleme și leziuni ale pielii.