Ce inseamna curatoriat?
Desi folosit des in domeniul artei, curatoriatul nu exista in dictionarul explicativ cu sensul pe care i-l atribuim in mod frecvent. Avem termenul de curator care este utilizat in sens juridic.
Cu toate acestea, intelegerea cea mai simpla a curatoriatului se refera la selectia si organizarea continutului unui subiect, imbogatite cu insight-urile personale si valide ale curatorului care este o persoana avizata in domeniu.
Ce inseamna curatoriat in skincare?
Prezentarea brandurilor, fara invelisul poleit pe care il ofera actiunile de marketing, fara poze glam. In procesul de curatoriat discutam despre elemente esentiale ale credibilitatii unui brand cosmetic in secolul in care traim:
- eficienta produselor – eficienta dovedita de teste stiintifice, teste realizate de laboratoare independente, acreditari dermatologice, siguranta in utilizare pentru o varietate ridica de tipuri de ten, certificari specifice ale industriei sau ale produselor
- sustenabilitatea – validata prin preocuparea continua pentru packaging reciclabil sau care pune cat mai putin stres pe mediu, inovatie in packaging/logistica/supply chain, programe de recall al ambalajelor, modul de productie care reduce amprenta de carbon a brandului, sourcing transparent din surse acreditate si etice
- transparenta in comunicare – dovedita prin etichete sincere, fara claim-uri bombastice, fara “marketing fluff”, fara promovare falsa de tip add on (contine ingredientul X si Y si Z…) sau de tip “fear marketing” (fara ingredientul X si Y si Z…), dialog permanent cu consumatorii, programe de feedback de la consumatori
- etica si principii sanatoase de business –non-discriminarea indiferent de criterii, raport sanatos de femei in functii de conducere, conditii sanatoase de munca pentru angajati, responsabilitatea sociala pentru mediul in care activeaza, dezvoltarea comunitatilor cu care colaboreaza, procese etice de sourcing, productie, logistica.
- Inovatia in cercetare – utilizarea de ingrediente inovatoare, formule proprietare, mix de tehnologii in dezvoltarea produselor, solutii singulare ce acopera game extinse de probleme ale tenului, colaborarea cu centre de cercetare/universitati/laboratoare, participarea la congrese tematice, echipa de formulisti de top.
De ce e nevoie de curatoriat in skincare?
Sa luam cateva statistici din industrie.
In 2022, doar in USA existau 4082 de producatori de cosmetice, fiecare cu cate minim 2 produse. Asta inseamna un minim de 8164 de produse cosmetice doar in US.
O alta statistica ne spune ca la momentul actual exista 25.000 de produse cosmetice la nivel global, iar numarul continua sa creasca.
Piata globala a produselor de beauty este estimata sa atinga 579 miliarde pana la sfarsitul lui 2023, iar femeile din categoria “millenials” sunt cei mai mari cumparatori, cu 38% din totalul produselor cosmetice.
Pandemia Covid-19 a schimbat comportamentul de cumparare in zona de beauty. 22% dintre cumparatori cheltuie mai mult si cumpara mai multe branduri, in timp ce peste 68% isi fac cumparaturile de beauty exclusiv online.
Pe rafturile consumatorilor de beauty se afla in medie intre 3-9 produse, cele mai multe destinate aceluiasi scop, deoarece multe din achizitii se fac fie din nerabdarea de a vedea rezultatele unui produs, fie datorita promotiilor/campaniilor de marketing, fie datorita “skin-fluencerilor” care promoveaza o multime de produse.
Toate reprezinta simptome ale unui consum excesiv, neinformat si care nu se bazeaza pe criterii sanatoase.
In consecinta, curatoriatul este o nevoie esentiala a unui comportament de cumparare echilibrat, informat si care tine cont de elemente reale ce impacteaza atat tenul cat si mediul.
Nu ne putem concentra doar pe ce e in sticluta/cutie fara sa tinem cont de cum a fost produsa solutia, iar asta se traduce atat prin preocuparea pentru etica producatorului cat si prin rabdarea noastra ca si consumatori sa vedem rezultatele produsului, inainte sa il abandonam pe un raft si sa cumparam “the next shiny thing”.
Comportamentul nostru de cumparare este un mesaj direct pentru producatori – cumpar doar ce imi face bine si mie si mediului deci nu produ mai mult decat e cazul si nu produ fara sa imi arati cum faci asta!
Cum lucrăm?
In fiecare luna discutam cu 4-5 producatori cosmetici din diverse tari. Avem dialoguri cu echipele de management, echipele de export, echipele de productie si validam un chestionar cu 10 capitole ce ating elementele esentiale pe care le-am prezentat anterior.
Solicitam de la fise de securitate ale produselor, la certificari de mediu, certificari ISO, rapoarte de eficienta si claim tests realizate in house sau in laboratoare independente.
Discutam cu echipele de cercetare si formulare ca sa intelegem inovatiile pe care anumite procese, ingrediente sau tehnologii le aduc in produsele brandurilor respective.
Discutam cu cei care au fondat brandurile ca sa intelegem ce anume i-a determinat sa porneasca o companie cosmetica, cum si-au organizat business-ul si care sunt valorile in care cred si pe care le transmit mai departe prin produsele lor.
Pentru validarea stiintifica si de eficienta in utilizare, in echipa de colaboratori avem specialisti pregatiti in formulare cosmetica, profesori universitari, ingineri chimisti si beauty editors cu o lunga experienta. Nu influenceri, ci oameni pregatiti academic si profesional in directia evaluarii produsului cosmetic.
Brandurile prezentate sunt comercializate pe platforma?
Unele da, cele mai multe nu. Activitatea noastra principala este cea de curatoriat, focusul fiind pe prezentarea clara si corecta a brandurilor care trec de toate procesele de evaluare.
Pentru unele din brandurile prezentate primim un interes foarte mare, sute de mesaje care ne intreaba de unde pot fi achizitionate, asa ca e posibil sa incepem sa le comercializam.
In acest moment avem 3 astfel de branduri – 2 din Iordania pe baza de namol sapropelic din Marea Moarta (varf de gama printre producatorii de acest gen din jurul Marii Moarte) cu produse cosmetice si terapeutice (namol terapeutic pentru afectiuni topice gen psoriazis/eczeme/dermatite si afectiuni articulare) si un brand din Turcia cu produse dermatocosmetice extrem de eficiente.