Articole, Rutine

Rutina de ingrijire a tenului cu psoriazis

ingrijre ten psoriazis

Printre problemele topice cel mai des intalnite se numara – psoriazis, eczeme, acnee, ten incarcat.

Psoriazisul este o boala inflamatorie cronica care se manifesta cel mai vizibil prin pete de culoare rosie, bine definite, iesite proeminent in relief si acoperite de scuame albe. Desi categorisita ca o boala de piele, psoriazisul este totusi o boala sistemica. Porneste in interiorul organismului. In peste 30% din cazuri, originile sunt de natura genetica.

In functie de varsta si localizarea ranilor, psoriazisul se imparte in mai multe tipologii :

  • Psoriazis inversat – se intalneste cel mai des la persoanele supraponderale si afecteaza preponderent pielea de la subrat, de sub sani, din zona genitala, sau in general unde aceasta face pliuri.
  • Psoriazis pustulos – se gaseste cel mai des la nivelul mainilor si picioarelor si prezinta pustule cu puroi neinfectios, cu margini rosii.
  • Psoriazis vulgar (in placi) – cel mai frecvent intalnit. Peste 80% din diagnosticele de psoriazis sunt pentru aceasta forma. Se intalneste cel mai frecvent pe coate, genunchi, scalp si zona lombara. Pielea dezvolta portiuni ingrosate, solzoase ce pot fi rosii, albe, argintii.
  • Psoriazis gutos – o forma rara, despre care se considera ca este declansat de stres. Cel mai des se intalneste la copii si tineri. Se manifeste sub forma unor puncte mici rosii, cu aspect de scoarta.
  • Psoriazis eritrodermic – cea mai rara forma. Se mai numeste psoriazis exfoliant iar ranile se prezinta sub forma unor arsuri severe ce pot ameninta viata pacientilor.

Tratamentul psoriazisului

Tratamentul se imparte in 3 categorii: topic – aplicari locale, fototerapie prin expunerea la raze UVB, si sistemic, ce ia in considerare intregul organism.

Tratamentele medicamentoase topice  includ substante precum corticosteroizii si retinoizii.

Un remediu cunoscut de foarte multi ani si care are rezultate demonstrate stiintific in ameliorarea simptomelor psoriazisului este namolul din Marea Moarta.

Concentratia foarte mare de saruri si minerale din namol, il transforma intr-un produs terapeutic. Trateaza eficient zonele cu piele ingrosata si scuame diminuand inflamatia topica si reducand simptomele de usturime, mancarime si « piele care tine ».

Mineralele din  Marea Moarta actioneaza pe mai multe cai in tratarea psoriazisului :

  • Continutul mare de magneziu din namol creste elasticitatea pielii si reduce inflamatia
  • Baile repetate cu saruri din Marea Moarta actioneaza asupra zonelor afectate prin reducerea suprafetei si imbunatatirea calitatii tegumentelor. Prin caracterul mineralelor continute se produce o inmuiere a excesului de keratina epidermica ce permite ulterior tratarea folosind creme si lotiuni.

Demersul de amelioare a psoriazisului presupune un tratament complet cu minerale din Marea Moarta. Acesta ia in considerare toate formele de aplicare :

  • Bai cu saruri minerale de 1-2 ori pe saptamana, cate 15-20 de minute
  • Comprese cu namol de 1-3 ori pe saptamana, aplicate in strat subtire, mentinute intre 15-30 de minute si clatite cu apa calduta
  • Creme cu formule bogate, onctuoase, cu continut mare de minerale, aplicate dupa baie sau dupa compresele cu namol. Au rolul de a prelungi si spori efectul acestora. Cremele se reaplica pe parcursul zilei pentru a asigura hidratarea si pentru a evita uscarea si descuamarea suplimentara a zonelor afectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *